Sivut

perjantai 29. kesäkuuta 2012

Mitä vegaani grillaa?

Herkkuja kesältä 2014 odottamassa grilliin pääsyä.
Vietin itse tänä vuonna ensimmäistä juhannustani vegaanina ja alkuun pelkäsin, että joudun kokonaan luopumaan grilliherkuista. Pienellä ajatustyöllä ongelma kuitenkin ratkesi. Turussa on melko helppo kävellä Vegekauppaan tai Ruohonjuureen, joissa molemmissa on hyvä valikoima erilaisia eläintuotteiden korvaajia ja muita vegaanisia herkkuja. Grillaaminen ei kuitenkaan ole menetetty ilo niillekään, jotka asuvat erikoiskauppojen ulottumattomissa tai eivät yksinkertaisesti halua lautaselleen mitään, mikä koittaa jäljitellä - usein kehnosti - eläinkunnan tuotteita.

Monien kauppojen pakastevalikoimista löytyy esimerkiksi Apetitin kasvis-, juures-, porkkana- tai punajuuripihvejä, jotka ovat kaikki vegaanisia. Myös Pirkan kasvispihvit ja falafelpyörykät sopivat vegaaneille. (Kannattaa tutkia esim.vegaanituotteet -sivuston listauksia vegaanisista valmistuotteista) Mikään ei tietenkään estä väsäämästä vastaavia grillattavia itse! Esimerkiksi blogista löytyvät kanaisa seitan ja mausteiset seitanmakkarat  ja olutmakkarat sopivat hyvin grilliin. Grilliruoan karsinogeenien seuraksi sopii myös hyvin jokin herkullinen salaatti.

Oma grillausmenuni juhannuksena oli seuraavanlainen:
  • maissia
  • täytettyjä herkkusieniä
  • grillivartaita
  • vegaanisia nakkeja
  • seitanpihvejä

Maissi tuntuu usein jakavan mielipiteitä, kenties se on myös yleisimpiä sekasyöjien ostoksia, kun kauppakassiin pitäisi saada jotain myös vegetaristille sopivaa grillattavaa. Itse pidän maissista, mutta en kyllä katsoisi hyvällä, jos muiden mussuttaessa makkaroita ja pihvejä minulle ei olisi tarjolla muuta.

Herkkusienien täyttäminen on helppoa, irrotetaan sienen kanta ja täytetään tilalle tullut kolo millä halutaan. Itse käytin lähinnä tofutin Herbs & Garlic -"tuorejuustoa", mutta täytteeksi voi laittaa myös yhtä hyvin tofua tai itse tehtyjä kasvistahnoja - vaikkapa hummusta. Herkkusienet voi laittaa grilliin sellaisenaan tai folioon käärittynä. Samaan tapaan täyttää voi esim. paprikoita tai perunaa.Grillivartaista saa pienellä vaivalla monipuolisia ja sopivia aineita valitessa lähinnä mielikuvitus on rajana. Itse käytin paprikaa, kirsikkatomaatteja, herkkusieniä, kesäkurpitsaa, tofua, hunajamelonia ja ananasta. Etenkin ananas oli minulle uusi tuttavuus grillauksessa, mutta siitä tuli yksi ehdottomia lemppareitani. Jos kaupan valikoima ja hinta ovat suotuisia niin kannattaa ehdottomasti valita tuoretta ananasta. Itse löysin oman ananakseni juhannuksen alla euron kilohintaan, joten se oli paljon purkkiananasta halvempaa.
Juhannuksen aikana ehdin kokeilla pariakin eri tofua vartaisiin, Ruohonjuuresta ostamaani välimerellistä Rossoa sekä Oy Soya Ab:n kylmäsavutofua, jota ainakin täällä päin saa jo lähes joka kaupasta. Näistä kylmäsavutofu osottautui paljon paremmaksi grillattavaksi - sen rakenne oli parempi seivästettäväksi, eikä se kuivunut grillattaessa. 
Vihannesten ja hedelmien lisäksi vegaani voi tietysti laittaa tikun varteen myös sopivia makkaroita, vaikkapa keitettyjä ja marinoituja soijapyöryköitä tai seitanin paloja. Mehevyyttä grillivartaisiin saa sivelemällä ne ennen grillausta grillikastikkeella tai vastaavalla. Jos ei halua kasvisten omien makujen peittyvän, hyvä vinkki on valella vartaat aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä.
Kokeilin myös kääriä sienen palojen ympärille vegaanista pekoninkorviketta, mutta se ei ollut kovin toimivaa. Siitä tuli grillissä lähinnä kovaa ja kuivaa. Kunnolla öljyäminen saattaisi kumminkin olla ratkaisu tähän, sillä pannulla öljyllä paistaessa se pysyi rakenteeltaan melko hyvänä. Maultaan vegaanipekoni muistuttaa ihan hiukan oikeaa pekonia ja huomasin itse olevani sen verran vieraantunut lihasta, että se tuntui lähinnä ällöttävältä. Mutta kenties tämä tarjoaa joillekin vegetaristeille ja vegaaneille kaihoisia nostalgiahetkiä?

Vegaanisista nakeista kokeilin vegekaupan myymiä juustonakkeja sekä Poutun uusia Onni tofu kasvisnakkeja(kuvassa). Juustonakit olivat mielestäni ihan hyviä grillattuina, tosin niidenkin pinta kuivui ja kovettui hiukan. Ilmiö on tuttu muistakin oikeita makkaroita vähärasvaisemmista korviketuotteista. Ehkä ensi kerralla kokeilen myös näihin kevyttä pinnan öljyämistä, kenties se auttaisi?
Poutun uudet tofunakit - jotka ovat siis eri asia kuin tofugrillerit!!- olivat myös ihan kelvollisia. Näistä maistui aika vahvasti pomeranssi, mutta ilokseni hedelmäaromien määrää oli hiukan vähennetty verrattuna tofugrillereihin. Hinnaltaan nämä ovat erikoisliikkeiden tuotteita edullisempia. Pakkauksessa oli 7 nakkia ja hinta jäi johonkin hiukan alle neljän euron.
Ostan kumminkin itse mieluummin kalliimpia erikoisliikkeiden nakkeja, silloin harvoin kun niitä haluan käyttää. Itsestäni tuntuisi tekopyhältä ostaa vegaaninakkeja tietäen, että niitä tekevä yritys on kumminkin keskittynyt nimenomaan lihajalosteiden tuotantoon. Etenkin kun olemassa on myös eettisempiä vaihtoehtoja.

Seitanpihvit toimivat hyvin grillissä, niiden plussana on myös se, että seitan itsessään ei maistu kovin paljoa. Marinadia muuttamalla saa siis aina uusia makuelämyksiä. Seitanin tekeminen gluteenijauhoista ei myöskään ole vaikeaa, vaikka siihen aikaa saakin kulumaan. Lupaan jakaa oman seitanreseptini myöhemmin, mutta luulenpa, että seitaniin ei kovin montaa reseptiä ole, joista ei oikealla marinadilla saisi hyvää. Laiskojen ja/tai kokemattomien marinadin tekijöiden pelastukseksi koituvat kaupan valmiit marinadit ja grillikastikkeet, joista iso osa on vegaanisia. Itse marinoin juhannusseitanin Santa Marian allround-grilliöljyllä. Listausta myynnissä olevista vegaanisista kastikkeista voi tarkastella esimerkiksi vegaanituotteet-sivustolta täällä.
Seitanin etuna on myös se, että sitä tulee usein tehtyä niin isoja määriä, että sitä voi syödä useampia päiviä tai laittaa osan pakkaseen odottamaan.

Helppoa kesäruokaa - ohraa seitan-kasvishöystöllä

Jos ruokaa on grillausta ajatellen kahmittu turhan paljon mökille mukaan, saa nopean ja kevyehkön lounaan kuullottamalla kattilassa kesäkurpitsaa, paprikaa, tomaattia ja sipulia sekä paistamalla marinoituja seitan paloja ohran seuraksi. Nam. Tämä on helppo toteuttaa "Mitä kaapissa sattuu olemaan"-periaatteella.

Jättäkää ihmeessä kommenttiosioon vinkkejä! Mitä teidän vegaaniseen grillimenuunne kuuluu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti