Sivut

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Olutmakkarat


Ohjetta päivitetty 21.6.2014

Olen aina pitänyt lihatuotteiden mausta, joten kuulun niihin vegaaneihin, jotka haikailevat eläintuotteiden perään. Eettisistä syistä moiset herkut kuitenkin jäävät hyllyyn ja tilalle täytyy keksiä jotakin muuta. Yksi asia jota olen kaivannut ovat grillimakkarat. Olemmekin puoliskon kanssa useampaan otteeseen testailleet seitanmakkaran tekoa ja resepti alkaa hiljalleen vakiintua, vaikka mausteissa yhä säätämistä onkin. Tämä ohje pohjautuu Samae Koskisen kasvismakkarareseptiin Reseptin erityispiirteenä on se, että nesteenä käytetään olutta, joka tuo oleellisesti makua makkaroihin. Oluen maun laimeus tai vahvuus vaikuttaa luonnollisesti lopputuloksen makuun. Meillä on usein käytetty valmistukseen tummaa Laitilan Kukko-olutta tai Pirkan tummaa lageria. Makkarat voi mainiosti tehdä myös alkoholittomaan olueen niin halutessaan. Listan vegaanisista olueista löytää esimerkiksi vegaanituotteet.net -sivustolta. Vegaanikeittiöstä löytyy myös ohje mausteisiin seitanmakkaroihin, joissa on käytetty nesteenä vettä, ja jotka maultaan muistuttavat kenties enemmän perinteistä lihamakkaraa.

Ohjeella tulee noin kymmenen makkaraa.

Ainekset
  • 6 dl vehnägluteiinijauhoa
  • (3 rkl soijaproteiini- tai kikhernejauhoja)
  • 5 dl olutta
  • 5 rkl öljyä
  • 6 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1dl oluthiivaa
  • 4 valkosipulinkynttä puristettuna tai valkosipulijauhetta
  • 3 rkl nestesavua
  • 1 rkl chilikastiketta (voi korvata tuoreella chilillä tai jauheella)
  • 1 rkl (savu)paprikajauhetta
  • mustapippuria 
  • suolaa 
Ohje
  • Sekoita nestemäiset aineet oluen joukkoon ja sekoita toisessa kulhossa 6 dl gluteenijauhoja ja muut kuivat aineet keskenään.
  • Lisää neste jauhoseokseen ja vaivaa tasaiseksi massaksi. Taikina saattaa jäädä perusseitania kosteammaksi, mutta se kuuluu asiaan.
  • Ota taikinasta samankokoisia paloja ja kääri pitkulaiset palat yksitellen folioon ja rullaa päistä kiinni. Kypsennä höyrykattilassa noin 45 minuuttia. Jos sinulla ei ole höyrykattilaa laita foliorullat ritilän päällä kylmän uunin keskitasolle ja aseta uunin pohjalle vuoallinen vettä. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja anna olla uunissa tunti. (Uunin lämpiämisaika siis sisältyy tähän tuntiin). Uunissa höyrytetyt makkarat saattavat jäädä hiukan vetelämmiksi kuin kattilassa valmistetut, joten niiden taikinaan voi lisätä hiukan enemmän gluteenijauhoja.
  • Halutessasi voit paistamisen/höyryttämisen jälkeen paistaa makkarat vielä öljyttyinä pannulla saadaksesi niihin hieman pintaa. Kesän tullen laita öljytyt makkarat grilliin.
Ohjetta päivitetty 21.6.2014!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti