Sivut

maanantai 5. tammikuuta 2015

Friteerattu seitan ja hapanimeläkastike



Ollessani vielä sekasyöjä rakastin kiinalaisia ravintoloita ja etenkin niiden friteerattuja kananpaloja. Tänään päätin tarttua tuumasta toimeen ja kokeilla kuinka seitanin valmistus samaan tapaan toimii. Sekä seitanin kuorrutteeseen että hapanimeläkastikkeeseen on käytetty maissijauhoja, jota ei tule sekoittaa maissitärkkelykseen/maizenaan. Jos maissijauhoja ei kaapista tai kaupasta löydy (meidän pienen lähikauppamme hyllyssä sitä kyllä oli) niin sen voi korvata tavallisella vehnäjauholla. Etenkin friteeratun seitanin kohdalla maissijauholla saa kuitenkin aivan erilaisen ja rapeamman lopputuloksen, siinä missä pelkällä vehnäjauholla kuoresta tulee hiukan pehmeämpi ja sitkoisampi.

Hapanimeläkastikkeen kohdalla aineet poikkeavat hiukan perinteisestä. Yleisemmin ohjeissa käytetään valkoviinietikkaa ja ananasmehua, mutta itse käytin niiden sijasta omenaviinietikkaa ja omenamehua. Hyvää kastiketta tuli näinkin.

Riisiä meillä ei käytetä juuri ollenkaan, sillä ekologisempia ja kotimaisia vaihtoehtoja löytyy hyvin. Yleisin kotimainen riisin tapainen lisuke taitaa olla ohra, mutta meillä on nyt ollut uutena tuttavuutena ruokapöydässä kokonaiset ruisryynit. Suosittelen kokeilemaan. Itse ostin ryynejä Punnitse & Säästä -kaupasta, mutta niitä myydään myös isommissa marketeissa.

Ainekset
  • 1 annos kanaisaa seitania
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl maissijauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa
  • ½ tl suolaa
  • n. 2 dl vettä
  • 1 tl (seesaminsiemen)öljyä
  • öljyä friteeraamiseen

Resepti
  1.  Tee annos kanaisaa seitania ohjeen mukaan ja paloittele se sopiviksi suupaloiksi.
  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
  3. Kuumenna korkeareunaisessa paistinpannussa öljyä.
  4. Pyörittele seitanpaloja kuorrutetahnassa ja friteeraa muutamia minuutteja öljyssä kunnes pinta on kullanruskea. Nosta valmiit palat talouspaperille.
  5. Tarjoa vaikkapa rukiin ja hapanimeläkastikkeen kanssa.
 

Omenainen hapanimeläkastike

Ainekset
  • 2 dl omenamehua
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl omenaviinietikkaa
  • 1 prk tomaattipyrettä (70g)
  •  2 rkl soijakastiketta
  • 2rkl maissijauhoa
 Resepti
  1. Kiehauta kattilassa sokeri, omenaviinietikka, tomaattipyre ja soijakastike.
  2. Sekoita maissijauho omenamehuun ja lisää se kastikkeen joukkoon.
  3. Anna kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti