Sivut

tiistai 1. joulukuuta 2015

Imelletty perunalaatikko


Kuvassa maksatonlaatikko, karjatonpaisti, perunalaatikko ja porkkanalaatikko viime joululta.
Tällä reseptillä tein perunalaatikkoni viimekin vuonna, mutta jostain syystä se jäi silloin laittamatta blogiin. Tänä vuonna olin ajoissa liikkeellä, ja tein peruna- ja porkkanalaatikon jo marraskuun puolella odottamaan pakastimeen. Kumpainenkin tarvitsee siis jouluna vain sulattaa ja paistaa, jolloin aikaa jää paremmin muiden jouluherkkujen valmistamiseen.

Imelletyn perunalaatikon valmistaminen ei ole rakettitiedettä, mutta huomiota kannattaa kiinnittää perunalajikkeeseen ja kunnolliseen imellytykseen. Perunalajikkeen tulee olla jauhoinen, jotta lopputulos onnistuu hyvin. Jos perunalajikkeiden selvittely laiskottaa, on kaupoissa yleensä myös saatavilla valmiiksi värikoodattuja perunapusseja. Jauhoiset perunat löytyvät punaisista pusseista. Perunasosetta imellyttäessä kannattaa valita huolella lämmin paikka. Itse olen todennut helpoimmaksi uunissa imellyttämisen, lämpötilan saa säädettyä mieleisekseen ja se pysyy tasaisena koko imellytyksen ajan. (Itse käännän lämmön johonkin 50 ja 75 asteen välimaastoon.) Seosta voi imellytyksen aikana käydä sekoittamassa, mutta itse en ole moisen takia vaivautunut sängystä erikseen nousemaan. Hyvin imeltynyt perunalaatikko on makeaa, eikä sitä tarvitse enää erikseen makeuttaa siirapilla.

Ainekset:
 • 1 kg jauhoisia perunoita
 • 0,75 dl vehnäjauhoja
 • 0,25 dl rypsiöljyä
 • 2-4 dl kaurakermaa tai -juomaa (myös muut kasvimaidot käyvät)
 • 1 tl suolaa
 • (margariinia nokareina)
Ohje:
 1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi ja ota keitinvesi talteen.
 2. Kuori perunat vielä niiden ollessa kuumia ja survo ne.
 3. Lisää jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Jos sose on liian jäykkää ja sen sekoittaminen on hankalaa, niin lisää joukkoon hiukan keitinvettä.
 4. Anna survoksen imeltyä lämpimässä kannen alla yön yli. Hyvä imellytyspaikka on uunissa, jonka lämpötila on 50-75 asteen välillä.
 5. Kun sose on löystynyt ja maistuu imelältä lisää rypsiöljy, suola ja kaurakermaa sen verran, että soseen rakenne on tavallista perunamuusia selvästi löysempää, mutta ei velliä. (Jonkinlaista löysähköä puuroa siis.)
 6. Jos haluat pakastaa laatikon, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
 7. Kaada sose (jota on noin 1½ litraa) voideltuun vuokaan, lisää halutessasi sen pinnalle muutamia margariininokareita ja paista 175 asteessa 2-3 tuntia. Valitse vuoka, jossa laatikolla on tilaa kuohua hiukan, jotta sosetta ei paiston aikana tule reunojen yli.
 8. Tarjoile seitanpaistin tai muiden jouluherkkujen kanssa.

1 kommentti:

 1. Tässäkin ohjeessa on se vaara että tärkein imellyttämisreaktio - alfareaktio - jää vajaaksi tai puuttuu lähes kokonaan. Alfareaktion optimilämpötila on noin 75 astetta. Hyvä imellyttämislämpötila on 70 astetta ja siinä toimii myös beettareaktio. Jos haluaa varmistaa "täydellisen" alfareaktion, niin imellyttämisen loppuvaiheeessa voi nostaa uunin lämpötilan 80 asteeseen tai ylikin.

  Ja vanhan ylimuistoisen imellyttämissäännön mukaan soseen lämpötila ei saa missään vaiheessa laskea hapattamisreaktion alueelle, eli alle 60 asteeeen.

  VastaaPoista