Sivut

tiistai 22. lokakuuta 2013

Paistettua kurpitsaa & spelttiä



Sain äitipuoleltani kurpitsan neljäsosan (joka sekin on aika hervottoman kokoinen) ja päätin käyttää osan siitä suolaiseen ruokaan. Yritän aina välillä välttää uunin käyttöä sen suuren sähkönkulutuksen vuoksi, joten tällä kertaa kurpitsa sai paistua pannulla. Seurakseen se sai alkuperäisen suunnitelman (ohra) sijaan spelttilisukkeen, jota piristivät keltaiset ja oranssit vihannekset. Spelttilisuke kävisi ateriaksi myös sellaisenaan, spelttittona. Tällöin joukkoon voi alkuvaiheessa pilkkoa myös kurpitsaa, jos sitä löytyy.

Ainekset
  • 1 sipuli
  • 1 (keltainen) paprika
  • 1 porkkana
  • 1 pkt (keltaisia) kirsikkatomaatteja
  • 1 yksikyntinen valkosipuli tai 4-5 valkosipulinkynttä
  • öljyä paistamiseen
  • timjamia, basilikaa, rosmariinia, nokkosta
  • 3 dl spelttihelmiä (tai ohrasuurimoita, katso vaikutus nesteen määrään ja keittoaikaan)
  • suolaa, pippuria
  • kasvisliemikuutio
  • 6 dl vettä
  • pala kurpitsaa
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa, pippuria
  • auringonkukansiemeniä

Ohje
  • Kuori sipulit ja porkkana. Pilko sipuli, paprika, porkkana, ja valkosipulit, puolita kirsikkatomaatit.
  • Kaada kattilan pohjalle öljyä ja kuullota siinä ensin sipuli, paprika ja porkkana, lisää myöhemmin valkosipuli ja kirsikkatomaatit.
  • Lisää joukkoon mausteet ja speltti. Kuullota hetki, muserra joukkoon liemikuutio ja lisää vesi.
  • Anna kiehua kannen alla n. 20 minuutin ajan, sekoittele välillä.
  • Kaavi sillä välin kurpitsa puhtaaksi lusikalla (ota siemenet talteen, voit paahtaa ne myöhemmin), leikkaa siitä n. sentin paksuisia viipaleita ja leikkaa kuori pois.
  • Paista kurpitsaa pannulla kannen alla, kunnes se saa väriä. Käännä palat ympäri paiston puolivälissä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
  • Paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla.
  • Levitä lautaselle ensin kauhallinen spelttilisuketta, nostele päälle kurpitsaviipaleet ja sirottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti