Sivut

perjantai 18. lokakuuta 2013

Tiramisu




Sain jostain syystä päähäni, että haluan tehdä tiramisun. Syy tähän on hieman hämärä, sillä mielestäni kahvi on pahaa (mokkapalat toki ovat tähän poikkeus), mutta ilmeisesti se oli ensimmäinen italialainen jälkiruoka, joka nousi päähäni kun mietin tarjoilujeni teemaa. En ollut eläissäni ennen tehnyt tiramisua, vegaanista tai "tavallista", joten päätin aloittaa operaationi googlailulla. Tärkeimmiksi löydöikseni nousivat lopulta Gluten-Free-Vegan-Girl:n Ladyfingers-keksit, joista sovelsin omat savoiardi-keksini, sekä sivustolta Mouthwatering Vegan Recipes löytynyt tiramisun ohje, jonka pohjalta lähdin luomaan omaa versiotani.

Olen nyt elänyt muutaman viikon ilman sokeria kuiva-ainekaapissani, sillä vanhan pussin loputtua päätin kokeilla, josko pystyisin elämään ilman (siirappeja yms. käytän toki yhä, mutten ole vielä päättänyt, hankinko uusia nykyisten loputtua). Tiramisu on myös alkoholiton, sillä en itse pidä alkoholijuomista. Keksejä paistoin n. 3-kertaisen määrän verrattuna siihen, mitä tiramisussa loppujen lopuksi tarvittiin, mutta ne toimivat oikein hyvin myös sellaisenaan esimerkiksi teen tai kahvin kanssa nautittuna. Omaan tiramisuuni laitoin vain yhden kerroksen keksejä, mutta halutessaan niitä voi toki laittaa toisenkin. Niin, ja tiramisusta tulee hyvin suuri, oikeastaan kakku. Emme neljään pekkaan saaneet siitä syötyä edes neljäsosaa, joten arvioisin, että siitä riittäisi n. 18-20 hengellekin, mikäli se halutaan nauttia kerralla.

Huom! Tiramisun valmistus on hyvä aloittaa kaksi päivää ennen tarjoilua (cashew-pähkinöiden ja manteleiden liotus) ja se kannattaa tehdä valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin rakenne on parempi (chia-siemenet vaativat aikaa) ja maku tasaantuu (kuten yleensä suklaaruuissa).

Ainekset
  • 3,5 dl cashew-pähkinöitä
  • 2,5 dl manteleita
  • n. 300 g taateleita
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 3 dl täysjyväriisiä
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tlk (luomu) kookosmaitoa
  • n. 2 rkl agavesiirappia
  • 0,5 dl raakakaakaonibsejä
  • 1-2 tl manteliaromia
  • 2-3 rkl chia-siemeniä
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1 tl oluthiivahiutaleita
  • 1-2 rkl agavesiirappia
  • ripaus suolaa
  • 2 tl pikakahvia
  • 1 dl vettä
  • 1-2 tl manteliaromia
  • carob- tai kaakaojauhetta

Ohje
  • Laita mantelit ja cashew-pähkinät likoamaan jo edeltävänä päivänä (huuhtele ne pari kertaa ennen liotusta).
  • Poista kivet taateleista. Soseuta taateli, vesi, sitruunamehu, vaniljajauhe ja neljä desiä valutettuja cashew-manteleita.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää joukkoon taateliseos. Sekoita hyvin.
  • Muotoile taikinasta pitkulaisia keksejä leivinpaperilla peitetylle uunipellille kostutetuin käsin (tarvitset todennäköisesti kaksi peltiä).
  • Paista keksejä 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kullenruskeita. Nosta keksit uuniritilälle jäähtymään heti uunista pois ottamisen jälkeen.
  • Nostele varovasti lusikalla kookosmaitojen pintaan kertynyt paksumpi kerros kulhoon, mausta agavesiirapilla ja vatkaa vaahdoksi.
  • Soseuta kaakaonibsit ja chia-siemenet manteliaromilla maustetussa 1 tlk:n "kookosvedessä" (joka jäi jäljelle kun vaahto poistettiin kookosmaidon pinnalta).
  • Sekoita kaakaoseos kookosvaahdon joukkoon.
  • Valuta loput mantelit ja cashew-pähkinät, mausta vaniljajauheella, oluthiivahiutaleilla, suolalla ja siirapilla ja soseuta toisesta tölkistä jääneen kookosveden kanssa tasaiseksi.
  • Sekoita pikakahvi manteliaromilla maustettuun veteen ja kaada laakeaan astiaan.
  • Ota esiin suuri irtopohjavuoka, kostuta keksejä molemmin puolin kahvissa ja asettele vuokaan niin, että sen pohja peittyy.
  • Kaada päälle kaakao-kookosvaahto. (Voit halutessasi kaataa vaahdon vuokaan kahdessa erässä ja laittaa väliin kerroksen kahvissa kostutettuja keksejä.
  • Levitä lopuksi päällimmäiseksi pähkinäsose.
  • Laita tiramisu yön ajaksi jääkaappiin ja laita se pakkaseen muutamaa tuntia ennen tarjoilua.
  • Sirottele päälle carob- tai kaakaojauhetta.

Tiramisu säilyy hyvänä pakkasessa useamman päivän. Jäätynyt tiramisu on hyvä ottaa jääkaappiin pehmenemään muutamaa tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti