Sivut

tiistai 5. kesäkuuta 2012

KuusenkerkkäsiirappiUseammasta vanhasta ja hyvästä ohjeesta muokkaantunut versio:

kuutisen litraa kuusenkerkkiä (kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin)
vettä
vajaa kilo sokeria
vajaa puoli kiloa fariinisokeria
vajaa puoli kiloa ruokosokeria

Huuhdo kerkät, jollei ole sattumoisin sopivasti satanut rankasti. Kaada niille kylmää vettä niin, että ne peittyvät. Aseta lautanen painoksi ja liota yön yli vaikka ulkona. Keitä kerkkiä liotusvedessään ilman kantta noin 2,5-3 tuntia. Siivilöi kerkät pois. Ne voi antaa lannoitteeksi havupuille, alppiruusuille tai muille happaman maan kasveille.

Lisää sokerit kerkkien keitinveteen. Keitä vielä 2-3 tuntia hiljakseen ilman kantta, kunnes vettä on haihtunut kylliksi ja liemi alkaa vaikuttaa siirapilta. Jäähtyessään se jäykkenee huimasti, eli se saa olla pullotusvaiheessa hyvin juoksevaa.

Pullota siirappi lasipulloihin. Varo, etteivät pullot hajoa yllättävästä lämpötilan muutoksesta. Voit esilämmittää ne uunissa noin 50-asteisiksi, jos haluat, tai valuttaa siirappia pulloon pikku hiljaa ja pyöritellä sitä siellä lämmittäen pulloa.

Siirappi säilyy huoneenlämmössä. Jos se on liian jäykkää, lisää hiukan keitettyä kuumaa vettä. Käytä siirappia teessä, flunssan ja yskän oireisiin, lättyjen päällä, hunajan sijaan...

Niin, ja kuusenkerkät: ne ovat niitä keväisiä ja alkukesäisiä vaaleanvihreitä kirpeitä kuusen vuosikasvuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti