Sivut

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Mantelipuustit


Olen viime aikoina mieltynyt ajatukseen ajatukseen mantelista pullassa, joten kun sain pyynnön valmistaa "kahvileipää" erääseen järjestötapahtumaan, päätin tehdä tavallisten korvapuustien lisäksi myös mantelipuusteja. Taikinan perusohje on suunnilleen sama kuin mansikkabostonissa.

(noin 30 kpl)

Ainekset
  • 2 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1,5 dl tummaa ruokosokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • n. 10-12 dl vehnäjauhoja
  • 5 dl mantelijuomaa (käytin tähän Alpron mantelijuomaa, mutta sitä löytyy muiltakin valmistajilta tai sittenhän mantelijuomaa voi tehdä itse!)
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 pss mantelirouhetta
  • sokeria
  • siirappia
  • vettä

Ohje
  • Sekoita keskenään hiiva, suola, kardemumma, sokeri ja noin puolet jauhoista.
  • Lisää joukkoon 42-asteiseksi lämmitetty mantelijuoma ja sekoita taikina hyvin.
  • Jatka vaivaamista lisäten jauhoja vähä vähältä.
  • Kaada joukkoon puolet öljystä ja jatka jauhojen lisäämistä, kunnes taikina tuntuu sopivan kiinteältä.
  • Lisää sitten loput öljyt ja vaivaa kunnes ne ovat täysin imeytyneet (tähän menee aikaa, mutta kunnon sitko on vaivan arvoista!)
  • Kun öljy on imeytynyt taikinaan ripottele päälle vielä vähän jauhoja, niin että taikinan pinnasta tulee matta. Vaivaa vielä hetki ja peittele taikina sitten lämpimään paikkaan kohoamaan.
  • Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi ota siitä noin puolet ja kauli jauhotetulla pöydällä suureksi levyksi.
  • Ripottele pinnalle sokeria ja puolet manteliruoheesta.
  • Rullaa sitten taikina kääretortun tapaan.
  • Leikaa taikinapötkö vinottain n. 3-5 sentin levyisiksi paloiksi (/ \ / \ / \) ja laita palat leivinpaperin päälle kapeampi puoli ylöspäin. Paina jokaista palaa keskeltä alas peukaloilla (@|@) ja nipistä vielä leikattujen sivujen reunat yhteen painoksen päällä.
  • Lämmitä uuni 200 asteeseen ja anna puustien kohota sen aikaa kun uuni lämpenee. Kauli sillä välin toinen osa taikinaa ja toista operaatio.
  • Sekoita 1 osa siirappia 1 osaan kiehuvaa vettä ja voitele kohonneet puustit.
  • Paista uunin keskiosassa noin 10-15 minuuttia.
  • Toista sama toiselle pellille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti