Sivut

tiistai 15. lokakuuta 2013

Kurpitsa-linssilasagne




Kurpitsat ovat pitkään kiehtoneet minua. Meillä kotona niitä ei koskaan ole liiemmin käytetty, mutta tänä syksynä päätin ryhtyä kokeilemaan kurpitsaa kunnolla. Perinteisen kurpitsakeiton jälkeen päädyin kokeilemaan kurpitsaa lasagneen poikaystäväni tilattua pastaruokaa. Linssit puolestaan ovat erinomaisen sopivia hyvin monenlaisiin ruokiin sekä herkullisen makuisia, joten ne olivat luonnollinen valinta kurpitsan kaveriksi. Lopputuloksesta tuli mukavan oranssi ja syksyinen.

Huolimatta varsin pitkästä ohjeesta, lasagne oli lopulta varsin helppo valmistaa.

Ainekset
  • 3 dl vihreitä tai ruskeita linssejä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 2 laakerinlehteä
  • timjamia
  • valkosipulijauhetta
  • chilijauhetta
  • 1 (myski)kurpitsa (á 1,25 kg)
  • agavesiirappia
  • öljyä
  • kauraruokakerma
  • mustapippuria
  • (1 rkl oluthiivahiutaleita)
  • vajaa paketti täysjyvä lasagnelevyjä

Ohje
  • Huuhtele linssit huolellisesti ja liota halutessasi (tämä lyhentää keittoaikaa).
  • Kaada kattilaan n. 1,5 l vettä ja lisää linssit ja mausteet. Keitä n. 30-45 minuuttia riippuen siitä, liotitko linssit.
  • Halkaise kurpitsa pituussuunnassa ja poista siemenet (säästä ne myöhempää käyttöä varten). Sivele kurpitsan puolikkaiden pintaan agavesiirappia ja öljyä ja paista niitä ritilällä uunin keskitasossa 20-25 minuutin ajan, kunnes kurpitsa on hieman pehmennyt ja sen pinta on saanut väriä.
  • Kuori jäähtyneet kurpitsat, leikkaa ne kuutioiksi ja soseuta. Lisää joukkoon ruokakerma ja halutessasi oluthiivahiutaleet. Mausta mustapippurilla.
  • Ota laakerinlehdet pois linssien seasta ja kaada pois ylimääräinen vesi. Vettä saa jäädä jonkun verran ja linssien keitinvettä voi lisätä myös kurpitsasoseen joukkoon, mikäli se vaikuttaa liian kiinteältä.
  • Ota suurehko uunivuoka ja ryhdy kasaamaan lasagnea siihen. Ensin kerros linssejä, sitten pastalevyt ja päällimmäiseksi kurpitsasose. Jatka tätä niin pitkään kuin aineita riittää (itselleni tuli 4-5 kerrosta). Voit halutessasi kaataa päällimmäiseksi yhden kauraruokakerman.
  • Paista lasagnea 175-asteisessa uunissa noin 45 minuutin ajan. Voit kääntää uunista lämmön pois jo puolen tunnin jälkeen ja antaa lasagnen kypsyä loppulämmöissä. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.

Syrjään otetut kurpitsansiemenet kannattaa pestä, maustaa ja paahtaa joko kuivalla tai kevyesti öljytyllä pannulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti